Pražská burza dnes posílila, index táhla vzhůru hlavně Erste Bank

24.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. září (ČTK) - Pražská burza dnes v souladu s evropskými trhy opět posílila. Index PX získal 0,57 procenta na 1135,8 bodu, hlavně zásluhou Erste Bank. Stoupala i Komerční banka, naproti tomu ČEZ oslabil, vyplývá z informací burzy. Podle údajů serveru Patria Online zpevnily všechny evropské trhy, většinou do dvou procent.

Akcie Erste Bank si připsaly 1,81 procenta a v závěru se obchodovaly na 723,90 Kč, cenné papíry Komerční banky získaly 1,01 procenta na 3898 Kč. V systému předních akcií SPAD nejvýrazněji stoupla emise developera Orco, která si polepšila o 3,83 procenta na 182,02 Kč.

Zlevnily naopak tradičně nejobchodovanější akcie elektrárenské společnosti ČEZ, které klesly o 0,25 procenta na 822,90 Kč. Ještě více oslabil Unipetrol, který odepsal 1,07 procenta na 212 Kč, čímž korigoval čtvrteční tříprocentní růst. Miroslav Adamkovič z investičního bankovnictví Komerční banky upozornil, že právě Unipetrol dnes oznámil rezignaci finančního ředitele a člena představenstva Wojciecha Ostrowského. Jeho nástupcem v obou funkcích bude od října Mariusz Kedra.

Podle Adamkoviče se na pražské burze zlepšila nálada po zveřejnění nových dat z americké ekonomiky. "Nečekaný růst objednávek zboží dlouhodobé spotřeby v USA polil akciové trhy živou vodou. Zatímco dopoledne indexy jednotně ztrácely navzdory dobrému výsledku německého indexu podnikatelského klimatu Ifo, odpoledne většina titulů napříč sektory poklesy umazala," uvedl. Dodal, že většina indexů si připsala přes procento.

V systému SPAD se uskutečnily obchody za více než 792 milionů korun, což je výrazně pod obvyklým objemem. Průměrný objem obchodů za poslední rok je podle serveru Patria Online 1,278 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK