Dolar kvůli statistice klesá, vůči koši měn nejslabší od února

24.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. září (ČTK) - Dolar dnes na devizových trzích klesá a vůči koši šesti hlavních měn se propadl nejníže od února. Důvodem jsou nepříznivé údaje o vývoji zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby a prodeji nových domů v USA a naopak příznivá statistika z Německa, které zvýšila zájem o euro.

V 17:20 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 1,28 procenta na 1,3483 USD a k jenu posílilo o 1,13 procenta na 113,64 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,15 procenta na 84,26 JPY. V době asijského obchodování dolar naopak vzrostl až na 85,35 JPY kvůli spekulacím, že Japonsko možná opět přistoupilo k intervencím na trhu, které mají zastavit růst jenu k dolaru. Spekulace však nebyly oficiálně potvrzeny. Ke koši šesti hlavních měn dolar oslabil o 0,8 procenta na 79,397 bodu, což byla nejnižší hodnota od února.

Podnikatelská nálada v Německu se v září podle institutu Ifo překvapivě zlepšila. Index podnikatelského klimatu vystoupil nejvýše od června 2007, zatímco analytici čekali pokles indexu. Nečekaně příznivá zpráva podpořila euro po jeho čtvrtečním poklesu.

Dolar naopak poškodily zprávy o vývoji zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby v USA a prodeji nových rodinných domů, které posílily očekávání, že centrální banka USA (Fed) bude muset podniknout další kroky k podpoře ekonomiky. Nové zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby zaznamenaly v srpnu nejvyšší pokles za rok. Prodej nových rodinných domů zůstal v srpnu na červencové úrovni a v meziročním srovnání klesl o 29 procent. Byl to spolu s předešlým měsícem druhý nejnižší výsledek v historii těchto údajů od roku 1963, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK