Ropa v nadějích na podporu Fedu zdražila, WTI nad 76 dolary

24.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24.září (ČTK) - Světové ceny ropy dnes pokračovaly v růstu a americká lehká ropa WTI se vyhoupla nad 76 dolarů za barel. Ropný trh pominul smíšené údaje z americké ekonomiky a podle analytiků těží z očekávání nových podpůrných kroků americké centrální banky (Fed).

Americká WTI před 17:00 SELČ posílila o dolar a čtvrt na zhruba 76,40 dolaru za barel. Cena severomořské ropy Brent vzrostla podobným tempem na 79,30 USD za barel.

Výrazný růst cen ropy nastal i přes vesměs nepříznivé údaje z americké ekonomiky, kde klesly celkové zakázky na průmyslové zboží a prodej nových domů stagnoval blízko rekordních minim. Dobrá zpráva přišla naopak z Německa, kde index podnikatelského klimatu Ifo nečekaně stoupl a dosáhl nejvyšší úrovně od poloviny roku 2007.

Analytici se domnívají, že na ropném trhu převládají očekávání, že Fed odpoví na slábnutí americké ekonomiky novým kolem podpůrných monetárních opatření v podobě takzvaného kvantitativního uvolňování, což znamená pumpování nových peněz do ekonomiky. Slabé ekonomické údaje tak mohou paradoxně ropu krátkodobě zdražit právě kvůli zvýšeným očekáváním kroků Fedu.

Podle analytiků však tento vliv bude jen dočasný. "S fundamentálními faktory (ropného trhu) to nemá nic společného, je to jen měnový fenomén," řekl agentuře Reuters analytik londýnské Credit Agricole-CIB Christopher Barret.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 16:50 SELČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent listopad 79,27 78,11 New York - Nymex WTI listopad 76,40 75,18

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK