FAO: Letošní produkce obilnin bude třetí nejvyšší v historii

24.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 24. září (ČTK) - Letošní silný růst cen obilnin byl důsledkem neúrody v některých zemích, reakce vlád a spekulací, nikoli projevem nepříznivého globálního vývoje trhu. Uvedla to dnes Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) po mimořádné schůzce svých výborů pro obilí a rýži. FAO mírně zvýšila odhad letošní produkce obilí, která bude třetí nejvyšší v historii.

"Hlavní faktory nedávné eskalace světových cen a převládající vysoké rozkolísanosti cen nebyly fundamentálně tržní, ale spočívaly v nečekané neúrodě v některých významných exportních zemích, po níž následovaly reakce vlád a spekulativní chování," uvedla FAO. Dodala, že nečekané vzestupy cen a jejich kolísání jsou významnou hrozbou pro potravinovou bezpečnost a vlády by měly řešit jejich základní příčiny.

Růst cen obilnin a otázka dostatečných dodávek budou hlavními tématy nadcházejícího týdenního zasedání FAO v jihokorejském městě Kjongdžu. Ceny obilnin letos vzrostly o desítky procent na maximum od rekordů z roku 2008, i když proti předloňsku jsou stále mnohem nižší. K růstu minulý měsíc výrazně přispěl zákaz vývozu obilí z Ruska.

Dnešní pravidelná prognóza FAO zvýšila odhad letošní produkce obilnin o zhruba milion tun na 2,239 miliardy tun. Podle organizace to bude i přes neúrodu v zemích bývalého Sovětského svazu jen o jedno procento pod loňským rekordem a třetí největší úroda vůbec. Spotřeba v sezoně 2010-11 bude na stabilních 2,248 miliardy tun a k jejímu pokrytí bude stačit k letošní produkci přidat ze zásob jen devět milionů tun, uvedla FAO.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK