Kuba rozšiřuje možnosti soukromého podnikání v zemi

24.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Havana 24. září (ČTK) - Kuba postupuje v ekonomických reformách. Vládní list Granma dnes zveřejnil plán, který má uvolnit možnost soukromého podnikání v zemi, avšak, podle vlády, současně zajistit přežití socialismu. Lidé budou moci podnikat ve 178 aktivitách a budou moci rovněž zaměstnávat i další osoby, nejen své příbuzné. Informují o tom dnes agentury. Nová pravidla podnikání mají začít platit příští měsíc.

Plány přicházejí týden poté, co vláda oznámila, že do konce března propustí 500.000 státních zaměstnanců.

Poprvé od znárodnění v roce 1968 budou moci Kubánci při soukromém podnikání zaměstnávat také jiné osoby, než své příbuzné. Centrální banka dokonce podle listu zvažuje možnost, že by noví podnikatelé mohli získat i malé úvěry.

Na seznamu podnikatelských činností je zcela nových pouze sedm. Mezi ně patří účetní, soukromí učitelé či prodejci ovoce. Lidé si mohou zařídit živnost také na aranžování květin, výcvik zvířat, dekoraci interiérů nebo masáže, mohou opravovat domy a auta, pronajímat domy, poskytovat dopravní služby či pracovat jako klauni.

Plán také umožňuje širší expanzi soukromým restauracím. Doposud mohly mít soukromé restaurace pouze 12 míst a omezenou nabídku jídel. Nyní budou moci mít až 20 míst, rozšířit nabídku jídel a poskytovat i dražší jídla, jako je hovězí nebo humr.

Kuba má přes pět milionů obyvatel a přes 85 procent pracovních sil pracuje ve státním sektoru. Stát dominuje téměř celé ekonomice. Průměrná měsíční mzda ve státním sektoru je 20 dolarů (366 Kč), obyvatelé však mají na oplátku zdarma vzdělání a zdravotní péči, levné bydlení, dopravu a základní potraviny. Prezident Raúl Castro však uvedl, že vláda si již nemůže dovolit tak štědré podpory a že chce modernizovat kubánskou ekonomiku při zachování socialismu.

Granma je oficiální deník Komunistické strany Kuby a jedním z hlavních zdrojů, prostřednictvím kterého vláda představuje své plány obyvatelům. List slíbil zveřejnit v příštích dnech další detaily. Upozornil rovněž, že nová opatření sice částečně kopírují kapitalismus, hlavním cílem reformy je ale "chránit, udržovat a dále zdokonalovat socialismus" zvýšením produktivity, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK