Akcie v USA díky statistice a výsledkům firem rostly, dolar klesl

25.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. září (ČTK) - Americké akcie na závěr týdne posílily a zisky si připsaly i za celý týden, již čtvrtý týden za sebou. Statistické údaje z USA sice byly spíše smíšené, investory však povzbudila zpráva o oživení firemních výdajů. Díky silným čtvrtletním výsledkům hospodaření pak posílily akcie firem Nike a KB Home.

Index Dow Jones v pátek stoupl o 197,84 bodu, tedy 1,86 procenta, na 10.860,26 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 23,82 bodu, čili 2,12 procenta, na 1148,65 bodu. Za celý týden si Dow Jones připsal 2,4 procenta a S&P 2,1 procenta. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 54,14 bodu, neboli 2,33 procenta, na 2381,22 bodu. Od počátku týdne stoupl o 2,8 procenta.

Páteční statistika ukázala, že nové zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby zaznamenaly v srpnu nejvyšší pokles za rok. Prodej nových rodinných domů zůstal v srpnu na červencové úrovni a v meziročním srovnání klesl o 29 procent. Byl to spolu s předešlým měsícem druhý nejnižší výsledek v historii těchto údajů od roku 1963. Investory však potěšilo, že zakázky na kapitálové zboží bez vojenského sektoru a výroby letadel stouply o více než čtyři procenta, což byl dvojnásobek toho, co čekali analytici. Tento ukazatel je považován za měřítko firemních výdajů.

Akcie stavební společnosti KB Home stouply o 3,4 procenta. Firmě pomohlo, že její čtvrtletí ztráta byla nižší, než se čekalo. Výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike pak díky vyšším zakázkám a zisku posílil o 2,4 procenta. Vzrostly všechny společnosti, které jsou součástí indexu Dow Jones.

Dolar na závěr týdne klesal a vůči koši šesti hlavních měn se propadl nejníže od února. Důvodem byla slabá statistika z USA a naopak příznivé zprávy z Německa, které ukázaly, že podnikatelská nálada v Německu se v září podle institutu Ifo překvapivě zlepšila. Dolar nejprve posiloval vůči jenu kvůli spekulacím, že Japonsko opět vstoupilo na trh a intervenovalo. Zprávy se však nepotvrdily, takže dolar své předchozí zisky smazal.

V závěru obchodování euro vůči dolaru posílilo o 1,3 procenta na 1,3490 USD a od pondělí stouplo o 3,3 procenta, což byl nejlepší týdenní výkon eura od května. Dolar ke koši šesti hlavních měn pak klesl na 79,281 bodu, což byla nejnižší hodnota od února. Vůči jenu dolar nakonec skončil beze změny na 84,30 JPY, v době asijského obchodování však vystoupil až na 85,38 JPY a později naopak klesl až na 84,12 JPY. Euro k jenu vzrostlo o 1,2 procenta na 113,62 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK