Kužel: Z nárůstu ceny elektřiny by se neměla platit DPH

26.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. září (ČTK) - Z nárůstu ceny elektřiny, který příští rok způsobí rozvoj solárních zdrojů, by se neměla platit daň z přidané hodnoty (DPH), aby dopad skokového zdražení elektrické energie na podnikovou sféru nebyl tak značný. V diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce to dnes řekl prezident Hospodářské komory Petr Kužel, podle kterého by tento nárůst cen elektrické energie mohl být v budoucnu splacen z výnosů emisních povolenek. Odborníci odhadují zdražení elektřiny pro domácnosti příští rok v důsledku rozvoje fotovoltaických elektráren kolem deseti procent a pro podniky ve výši zhruba 15 procent.

"My říkáme, že pokud by skokově elektřina stoupla, tak aby o ten rozdíl nebylo navýšeno DPH. Protože tím pádem by stát dostal další peníze, které by z našeho pohledu dostat neměl, protože za to ten stát vlastně může. Do budoucna bychom mohli tento nepříjemný skokový nárůst, protože se bavíme o 40 miliardách korun, splatit i z (emisních) povolenek," uvedl Kužel.

Česká republika za snížení emisí oxidu uhličitého podle Kužela inkasuje po roce 2013 zhruba 90 miliard korun. "Stát by si do té doby mohl půjčit a 40 miliard korun postupně splácet. Tím pádem by nemuselo dojít svým způsobem k žádnému nárůstu (cen) elektrické energie," podotkl Kužel.

Odhady vývoje cen elektřiny v souvislosti s podporou obnovitelných zdrojů se značně liší. Zatímco Česká fotovoltaická průmyslová asociace odhaduje, že cena elektřiny příští rok stoupne o sedm až osm procent, vnitřní analýza ČEZ očekává při uvedení nových solárních elektráren růst cen elektřiny pro domácnosti o 15 až 18 procent.

Podle studie zástupců Vysoké školy ekonomické v Praze budou celkové náklady na podporu výkupu elektřiny ze solárních a větrných elektráren v ČR během příštích 20 let činit více než 650 miliard korun. V důsledku těchto nákladů vzrostou ceny elektřiny pro konečné spotřebitele podle jednoho z autorů studie, ředitele Laboratoře experimentální ekonomie Miroslava Zajíčka, o deset až 30 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK