Zlato na 1300 dolarech za unci, stříbro nejvýše za 30 let

27.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


SINGAPUR, 27.září (Reuters) - Zlato se v pondělí vyhouplo na nový rekord a dotklo se magické hranice 1300 dolarů za troyskou unci, když pokračují...

...obavy o stav globální ekonomiky a největší odběratel Indie nakupuje i přes vysoké ceny.

Investoři se poohlížejí i po levnějších alternativách, a na nejvyšší úroveň za 30 let se tak dostalo stříbro, které letos zvýšilo svou hodnotu o třetinu.

Zlato se v 11:31 na promptním trhu <XAU> obchodovalo za 1297,50 za troyskou unci, když předtím vystopalo na 1300 dolarů.

Zlato sílí kvůli slábnoucímu dolaru a sentimentu ekonomické nejistoty po prohlášeních americké centrální banky (Fed), jež naznačila, že by mohla sáhnout k dalším opatřením na podporu růstu ekonomiky.

"Můžeme být svědky trochy vybírání krátkodobých zisků," řekl investiční analytik společnosti Phillip Futures v Singapuru Ong Yi Ling. "Samozřejmě tu stále bude trend navyšování cen zlata i z dlouhodobé perspektivy."

Singapurští dealeři zaznamenali zájem z Indie, která je největším světovým odběratelem zlata. Navzdory vysokým cenám nakupovali Indové i během svátků. Prodeje zlata v indických zlatnictvích obvykle dosáhnou zenitu první den svátku Divali, který připadá na listopad.

Futures na zlato s dodávkami v prosinci <GZC0> rostly na 1299,1 dolaru za troyskou unci, když se v pátek obchodovaly na historickém rekordu 1301,60 za troyskou unci.

Stříbro se na spotovém trhu obchodovalo za 21,48 dolaru za troyskou unci, když předtím vystoupalo na nejvyšší úroveň od roku 1980 na 21,61 dolaru za troyskou unci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK