Southwest Airlines koupí menší AirTran za 1,4 miliardy USD

27.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dallas 27. září (ČTK) - Americká letecká společnost Southwest Airlines koupí menší aerolinky AirTran za 1,4 miliardy USD (25,6 miliardy Kč). Southwest díky akvizici získají napojení na množství důležitých menších trhů v USA, na kterých nepůsobí.

Zpráva přichází krátce poté, co akcionáři amerických společností Continental Airlines a UAL schválili spojení obou firem. Vznikne tak největší letecká společnost na světě.

Southwest a AirTran budou společně létat na více než 100 různých letišť a ročně přepraví přes 100 milionů zákazníků. Southwest díky akvizici posílí na současných trzích, jako New York a Boston, ale získají i napojení na další menší letiště, kam nyní nelétají. Včetně dluhu AirTran má dohoda hodnotu zhruba 3,4 miliardy USD.

Southwest byla loni podle počtu přepravených cestujících největší leteckou společností v USA. Dohoda by měla být dokončena v první polovině příštího roku a společnosti počítají, že se jim podaří plně sloučit své operace v roce 2012. Dohodu musí ještě schválit antimonopolní úřad a akcionáři, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK