Ropa v obavách ze slabé poptávky zlevňuje, WTI zpět pod 76 dolary

27.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. září (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích znovu klesaly a reagovaly především na obavy ze slabšího růstu poptávky. Částečně se ale v jejich poklesu odrážela horší nálada na akciových trzích, kde po silném růstu z konce minulého týdne část investorů začala inkasovat zisky. Akcie za sebou navíc mají i velmi dobrý měsíc.

Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se kolem 16:30 prodával za zhruba 75,90 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena nižší asi o 60 centů. Zpočátku cena ještě pokračovala v růstu a dostala se na dvoutýdenní maximum 77,17 USD. Cena severomořské ropa Brent klesla o více než procento na 77,90 USD.

"V tuto chvíli, stejně jako v předchozích měsících, ropa vzhlíží k akciovým trhům v Evropě a v USA," podotkl analytik makléřské společnosti CMC James Hughes. Pro další vývoj cen bude podle něj důležité, jak budou v nadcházejících dnech vypadat některé statistické indikátory z Evropy i ze Spojených států.

Ceny ropy se od května pohybují v relativně úzkém pásmu 70 až 80 dolarů za barel a největší vliv na ně mají právě nejasné vyhlídky globální ekonomiky.

Analytici v anketě agentury Reuters kvůli předpokladu slabší poptávky ve vyspělých zemích snížili odhad průměrné ceny ropy WTI na čtvrté čtvrtletí na 77,48 USD, zatímco v srpnu předpovídali 78,63 USD. Na příští rok odhad snížili na 83 dolarů ze srpnového odhadu 83,84 USD.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent listopad 77,93 78,87 New York - Nymex WTI listopad 75,86 76,49

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK