Zlato zdolalo další rekord, jeho cena vystoupila na 1302,90 USD

28.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. září (ČTK) - Cena zlata dnes na komoditním trhu v Londýně vystoupila na další rekord a na promptním trhu se vyšplhala až na 1302,90 USD za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Kovu pomáhá k růstu nejistota kolem dalšího vývoje globální ekonomiky a také další pokles dolaru. Ten obnovil pokles po sérii nepříznivých statistických dat.

Zlato se nad psychologicky důležitou hranici 1300 dolarů dostalo už na konci minulého týdne. Nejprve nad ni vystoupilo na termínovém trhu, kde se obchoduje kov s dodáním v budoucnu, v pondělí se přidala také cena kovu na promptním trhu.

Růst ceny zlata urychlila odpoledne zpráva, že spotřebitelská důvěra v USA podle organizace Conference Board v září nečekaně klesla. Dostala se tak na 48,5 bodu, zatímco v srpnu byla po zpřesnění dat na 53,2 bodu. Analytici v průměru očekávali, že index důvěry se sníží pouze nepatrně, a to na 52,5 bodu.

Zlato těží ze zvýšeného zájmu investorů, kteří pochybují, že je globální ekonomika v tak dobrém stavu, aby mohli opustit bezpečné investice. Velkou neznámou je i další postoj centrálních bank ve snaze podpořit slábnoucí růst. Obecně se má zato, že banky začnou do ekonomiky znovu pumpovat značné objemy peněz, jak už minulý týden naznačila také americká centrální banka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK