Potíže kampeliček přibývají, druhá největší zastavila výplaty

09.11.1999 | ,
Domovská stránka


Rodinná záložna, druhá největší kampelička v České republice, z rozhodnutí Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami (ÚDDZ) včera kvůli nedostatku hotovosti na 14 dní pozastavila výplatu vkladů

Rodinná záložna, druhá největší kampelička v České republice, z rozhodnutí Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami (ÚDDZ) včera kvůli nedostatku hotovosti na 14 dní pozastavila výplatu vkladů. Pobočky kampeličky však zůstanou otevřené a jejich pracovníci budou lidem poskytovat informace a povolené služby. Zákaz se dále vztahuje na poskytování úvěrů, záruk a provádění plateb z pověření člena.

Úřad zvolil měkčí opatření než minulý týden v případě 1. Družstevní záložny (1. DZ), na niž kvůli stejným problémům uvalil nucenou správu. "Vůči každé záložně se postupuje individuálně," řekl šéf ÚDDZ Petr Procházka.

Podle mluvčího ÚDDZ Zdeňka Ludvíka není problém s likviditou v Rodinné záložně v takovém rozsahu jako v 1. DZ. "Úřad nám dal důvěru a umožnil nám situaci vyřešit vlastními silami," řekl generální ředitel Rodinné záložny (RZ) Milan Oczadlý.

RZ má v současné době 31 tisíc členů a spravuje jejich vklady v objemu 1,7 miliardy korun. S ohledem na situaci členů 1. DZ tak celkový objem dočasně zmražených vkladů ve dvou největších kampeličkách přesahuje pět miliard korun, což je zhruba polovina všech peněz, které lidé v sektoru kampeliček investovali.

Ačkoliv vedení Rodinné záložny tvrdí, že se samo rozhodlo požádat ÚDDZ o přijetí příslušných opatření, podle Procházky se úřad rozhodl na základě informací o situaci v kampeličce, které mu vedení poskytlo.

S určitými problémy se potýkají i další kampeličky. Například Doudlebská záložna stanovila pořadník na výplatu termínovaných vkladů. Vzhledem k objemu požadovaných plateb, který dosahuje 80 miliónů korun, nemůže tato kampelička uspokojit všechny žadatele. Prokurista kampeličky Miroslav Mrkvan ČTK sdělil, že pokud klient trvá ales

poň na částečné výplatě vkladu, poskytuje mu záložna 1000 korun. Doudlebská záložna má 11 tisíc členů a objem vkladů představuje 400 miliónů. Mrkvan uvedl, že ostatní operace se provádějí bez omezení.

Kontrola ÚDDZ v současné době probíhá podle Procházky zhruba v pěti kampeličkách, což ovšem nemusí znamenat, že úřad přistoupí k nějakému opatření. "Jedná se o standardní kontroly," řekl Procházka.

S První pražskou družstevní záložnou, jejíž někdejší představitel Martin Říha byl zatčen policií a obviněn z daňových podvodů, je vedeno správní řízení. "Co je jeho obsahem, vám musejí sdělit zástupci této záložny," řekl Procházka.

Hlavními slabinami zákona o fungování kampeliček je nelicencovaný vstup do sektoru a možnost zakládání dceřiných společností, které nepodléhají kontrole ÚDDZ. Vláda nedávno schválila novelu, která by měla odstranit hlavní problémy.

Zdroj: HN z 9. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka