Asociace: V ČR se prodává dovezený nábytek obsahující formaldehyd

05.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. října (ČTK) - Na tuzemském trhu je k dostání nebezpečný nábytek dovezený ze zahraničí, který obsahuje velké množství škodlivého formaldehydu. Tvrdí to Asociace českých nábytkářů (AČN), která podrobnosti zveřejní ve čtvrtek na tiskové inferenci. Formaldehyd patří mezi karcinogenní látky a způsobuje podráždění, alergické reakce a poškození sliznic. Může také poškodit centrální nervovou soustavu, játra a ledviny.

Tajemník AČN Tomáš Lukeš v pozvánce na tiskovou konferenci uvedl, že nebezpečný zahraniční nábytek byl zakoupen v jedné z pražských prodejen. Podle asociace mohou být v ČR tuny nábytku s vysokým obsahem formaldehydu. "AČN představí důkaz o úniku nadlimitního množství formaldehydu ze zakoupeného nábytku," uvedla asociace.

Tuzemští výrobci nábytku nejsou dlouhodobě spokojeni s množstvím výrobků, které od nich odebírají velcí nábytkářští prodejci. Prostřednictvím AČN proto nedávno vyzvali přední prodejní sítě nábytku, aby zvýšily podíl zboží z české produkce.

Hodnota výroby nábytku v Česku se loni meziročně snížila o 16 procent na 47 miliard korun. Vývoz výrobců nábytku se snížil ze 43,44 miliardy korun v roce 2008 na loňských 38,5 miliardy. Hodnota dováženého nábytku klesla meziročně o 12 procent na 22,5 miliardy korun. Loni zaměstnávaly tuzemské nábytkářské firmy 31.831 pracovníků, což je meziročně o 5019 zaměstnanců méně.

Útraty Čechů za nábytek v posledních letech rostly a velkoplošným prodejnám zaměřeným na nábytek a bytové doplňky dává při nákupu přednost téměř polovina českých zákazníků. Kvůli hospodářské krizi lidé ale útraty omezili a konkurenční boj mezi prodejci nábytku přitvrdil.

Pěti největším tuzemským obchodníkům s nábytkem v roce 2009 navzdory hospodářské krizi vzrostly celkové tržby na rekordních 17,4 miliardy korun. O rok dříve čtyři hlavní prodejci Ikea, Asko Nábytek, Kika Nábytek a Sconto Nábytek utržili 14,6 miliardy korun, loni se mezi ně díky vyšším tržbám zařadila také síť obchodů s nábytkem Jysk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK