MMR chce mít příští rok mapu pro určování nájmů po deregulaci

05.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. října (ČTK) - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) chce mít na začátku příštího roku hotovou cenou mapu nájemného v Česku. Majitelům bytů i nájemníkům má usnadnit určení výše činží po ukončení jejich regulace. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Na většině území Česka skončí regulace posledním dnem letošního roku. Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze to bude k 31. prosinci 2012.

"Pokud majitel domu z cenové mapy uvidí, že obvyklé nájemné v místě je 4000 až 6000 korun, potom nedá nájemné 15.000, protože je velký předpoklad, že by u soudu neuspěl," uvedl ministr. Pokud se vlastník s nájemníkem nedohodnou, může podle platných zákonů řešit spor o činži právě jen soud. Jednostranné zvýšení nájmů ze strany vlastníků možné není.

Současná právní úprava sice obě strany případných sporů odkazuje na soud, už ale jednoznačně neřeší, jak mají soudy v takových případech postupovat. Ministerstvo proto vládě předkládá návrh novely občanského zákoníku, která by rozhodování soudů o nájmech jasně zakotvila. Návrh počítá s tím, že soud poté určí nájem na základě takzvaného nájemného v místě a čase obvyklého. Tato úprava má zabránit zbytečným průtahům v soudních řízeních.

Chystaná cenová mapa má být pomůckou pro určování nájmů v jednotlivých lokalitách. Podle Jankovského má zabránit tomu, aby vlastníci neměli přehnané představy o možné výši nájmů. Nájemník zároveň pomocí mapy uvidí, jestli požadavek majitele odpovídá podmínkám v místě. Hotová by měla být v lednu nebo únoru 2011. Jankovský ale zároveň připustil, že se s přípravou mapy nájemného mělo začít už dřív. K přípravě mapy používá MMR také data realitních kanceláří.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK