Thermolastu hrozí insolvenční řízení, nemá peníze na mzdy

05.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dětřichov (Liberecko) 5. října (ČTK) - Dětřichovský výrobce plastových autodílů Thermolast zřejmě skončí v insolvenčním řízení. Zhruba 120 jeho zaměstnanců stále nedostalo výplaty za srpen, peníze prý firmě chybí i na zářijové mzdy. ČTK to dnes řekl Milan Šubrt z krajské Asociace samostatných odborů. Lidé uvažovali dokonce o okamžité stávce, prý se však nakonec neuskuteční.

Zaměstnanci měli výplaty za srpen dostat nejpozději do 15. září, nestalo se tak ale do dnešního dne. Podle Šubrta sice majitel na konci minulého týdne vydal písemné prohlášení, že peníze posílá, nikomu ale nepřišly. "Dnes jsem s ním telefonicky mluvil a potvrdil mi, že peníze nemá. Nejde jen o srpnové mzdy, peníze nejsou samozřejmě ani platy za září," řekl Šubrt. Majiteli prý navrhl, aby se přijel se zaměstnanci setkat osobně a situaci jim vysvětlil. Nečeká však, že se tak stane.

Firma tak zřejmě skončí v insolvenčním řízení. "Návrh na jeho zahájení mohou podat zaměstnanci nebo některé partnerské firmy. Dá se říct, že výroba se může zastavit každým dnem," podotkl Šubrt. Lidé uvažovali dokonce o stávce, od záměru ale nakonec odstoupili, protože prý nechtějí poškodit klienty, pro něž ještě firma vyrábí. Někteří zákazníci si ovšem s firmy už odvezli formy, které jsou třeba na výrobu dílů pro automobily.

Podle zákoníku práce mohou lidé, pokud nedostanou výplatu do 15 dnů po splatnosti, dát zaměstnavateli okamžitou výpověď. Pak jim náleží nejen doplatek mzdy, ale k tomu navíc i tříměsíční odstupné. "Řada jich o tom uvažovala, ale neměli by vlastně kam jít. Skončili by na úřadu práce," řekl Šubrt. Pro Frýdlantsko by uzavření firmy bylo jen další ranou. Thermolast je jedním z mála zaměstnavatelů v regionu s více než patnáctiprocentní nezaměstnaností.

Situace je pro některé lidi o to komplikovanější, že byli přímo postižení srpnovou bleskovou povodní. "Spousta lidí měla vodu v baráku a teď jsou v podstatě bez koruny. Navíc tu u nás pracují i manželé, v takovém případě je ta rodina úplně na mizině. Nervozita proto stoupá," dodal Šubrt s tím, že o osudu firmy se může rozhodnout každým dnem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK