V kauze bývalých bytů OKD padlo trestní oznámení

05.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 5. října (ČTK) - Jeden z členů Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ Zdeněk Pavlíček podal trestní oznámení v kauze bývalých bytů OKD. Tvrdí, že firma RPG Byty zastavila některé domy bankám za úvěry společností ze skupiny podnikatel Zdeňka Bakaly v hodnotě téměř jedné miliardy korun. Přitom nájemníci mají mít na koupi bytu předkupní právo a to v úvěrových smlouvách není uvedeno. ČTK to dnes sdělil Pavlíček, který je také členem sdružení Suverenita Jany Bobošíkové. Reakci firmy RPG Byty ČTK zjišťuje.

"Zjistili jsme, že ostravské bytové domy s byty, na které máme jako nájemníci předkupní právo za zvýhodněných podmínek, slouží jako bankovní zástavy za úvěry společností z Bakalovy skupiny v hodnotě téměř jedné miliardy korun. Přitom smlouvy o zástavách sdělení o předkupním právu neobsahují," uvedl Pavlíček.

Trestní oznámení podal pro podezření ze spáchání trestných činů úvěrového podvodu, a trestného činu podezření z porušování povinností při správě cizího majetku a případně dalších trestných činů. "Ve věci přichází v úvahu trestní odpovědnost těchto osob - Anton Aksic, Pavel Telička, Otakar Jelínek, Martin Skrla, Martin Coté a další osoby ve statutárních orgánech a managementu společností RPG Industries a RPG Byty, popřípadě vlastníci společností Zdeněk Bakala a další mě neznámé osoby," uvedl v oznámení Pavlíček.

Trestné činy podle něho mohly být spáchány při uzavření zástavních smluv mezi RPG Byty a Českou spořitelnou z 20. 3. 2009 a RPG Byty a UniCreditBank z 10. 12. 2009. Podle Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ společnost RPG Byty od března 2009 do současnosti zastavila bytové domy v Ostravě, Havířově, Zábřehu nad Odrou, Moravské Ostravě, Albrechticích u Českého Těšína, Horní Suché, Českém Těšíně, Orlové a Frýdku-Místku.

V bývalých 45.000 bytech OKD žije na severu Moravy přes 100.000 lidí. Spor o předkupní právo nájemníků na bývalé byty OKD vypukl loni, když firma tento závazek vypověděla. Společnost RPG Industries finančníka Zdeňka Bakaly držela byty díky koupi společnosti Karbon Invest, která je získala v roce 2004 privatizací státního podílu v OKD.

Ministerstvo financí letos v červenci oznámilo, že uspělo v arbitráži u Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře a Agrární komoře ohledně bývalých bytů OKD. Podle rozhodnutí prý mají nájemníci nadále předkupní právo za zvýhodněných podmínek. Společnost RPG Industries ovšem již v březnu oznámila, že se z arbitráže stahuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK