ČEZ zrušil tendr na výstavbu plynové elektrárny v Polsku

05.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 5. října (zpravodajka ČTK) - Česká elektrárenské skupina ČEZ zrušila tendr na výstavbu plynového bloku o výkonu 430 megawattů v elektrárně Nowa Skawina v Polsku. Informoval o tom dnes internetový server wnp.pl a ČTK potvrdila mluvčí ČEZ Eva Nováková. Firma se tak podle mluvčí rozhodla kvůli nejasnostem s liberalizací polského trhu s plynem.

"Při současné tarifní struktuře a uzavřenosti plynového trhu není možné pokračovat v závazném výběru dodavatele klíčové technologie," sdělila ČTK Nováková. Vedení firmy ale podle mluvčí neupouští od dlouhodobého plánu postavit ve Skawině nový blok.

"ČEZ bude nadále pokračovat v jednáních s dodavatelem plynu a usilovat o oboustrannou výhodnost dlouhodobé smlouvy na dodávku plynu a také bude pokračovat v legislativní přípravě projektu," dodala Nováková. O dodávkách plynu ČEZ jednal s polskou plynárenskou společností PGNiG.

ČEZ chtěl podle dřívějších informací nový blok začít stavět v roce 2012 a zařízení připojit do sítě o dva roky později. Nowa Skawina měla stát v sousedství černouhelné elektrárny Elektrownia Skawina o výkonu 492 MW, ve které ČEZ vlastní téměř 100 procent.

ČEZ v Polsku vlastní také stoprocentní podíl elektrárenské společnosti Elektrocieplownia Elcho. Firma rovněž usilovala o získání státního většinového podílu v energetické firmě Energa a dostala se na užší seznam zájemců, nabídku ale nakonec nepodala. Odstoupila také od svého záměru zúčastnit se privatizace polských elektráren a uhelných dolů Pontnów-Adamów-Konin (PAK).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK