Zlato vystoupilo na nový rekord 1328 dolarů za troyskou unci

05.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. října (ČTK) - Cena zlata dnes vystoupila na nové maximum a na promptním trhu se dostala až na 1328 dolarů za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Trh zlata reagoval obnoveným vzestupem na pokles dolaru vůči euru a uvolnění měnové politiky v Japonsku, které oslabilo kurz jenu. Zvýšené kolísání kurzů světových měn zvyšuje poptávku po zlatu jako nástroji uchování hodnoty.

Na promptním trhu v Londýně zlato vystoupilo až na 1328,05 USD/oz a kolem 13:30 SELČ bylo na 1326,15 dolaru, 11 dolarů nad pondělním závěrem v New Yorku. Prosincový termínový kontrakt posílil o 10,70 dolaru na 1327,50 USD/oz.

Japonská centrální banka dnes snížila svou klíčovou úrokovou sazbu na rozpětí od nula do 0,1 procenta z předchozích 0,1 procenta, kde ji držela od konce roku 2008. Banka se rovněž rozhodla dočasně vyčlenit 35 bilionů jenů (7,5 bilionu Kč) na nákup cenných papírů a na jejich přijímání jako záruk za úvěry. Tokio tím chce zastavit růst kurzu jenu, který podkopává ekonomické oživení země.

Proti trendu zpevňování domácí měny zasáhla rovněž Brazílie, která v pondělí zdvojnásobila daň na nákup domácích dluhopisů zahraničními investory. Snahy velkých ekonomik omezit růst svých měn poskytují zlatu příležitost k dalšímu zpevňování.

Dolar dnes vůči koši šesti měn klesl na minimum za osm a půl měsíce a propadl se zejména vůči euru, které na něm získalo 0,7 procenta. Pokles dolaru obecně zvyšuje ceny komodit obchodovaných v americké měně a především zesiluje přitažlivost zlata jako alternativního nástroje investic.

Zlato rostlo na nové rekordy po celý minulý týden. Vzhůru jej táhla očekávání, podle nichž americká centrální banka přikročí v zájmu podpory ekonomiky ještě letos k dalším nákupům dluhopisů, což oslabí kurz dolaru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK