Deloitte: V září vyhlášeno 126 konkurzů, o 46 méně než před rokem

05.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. října (ČTK) - V září bylo v Česku vyhlášeno na firmy 126 konkurzů, což je o 46 méně než loni v září, ale o čtyři více než letos v srpnu. Na fyzické osoby bylo v září vyhlášeno 84 konkurzů, o sedm více než před rokem a o 12 méně než v srpnu. Vyplývá to z analýzy společnosti Deloitte.

Nejvíce konkurzů právnických osob vyhlásil v září Městský soud v Praze (49). Následovaly Krajský soud v Hradci Králové (21), Krajský soud v Brně (14), Krajský soud v Plzni (14) a Krajský soud v Ostravě (13). Krajský soud v Českých Budějovicích jich vyhlásil osm, Krajský soud v Praze čtyři a Krajský soud v Ústí nad Labem tři.

Zhruba polovina insolvenčních návrhů u právnických osob končí prohlášením úpadku. Řešení úpadku je možné dvěma způsoby, buď konkurzem, nebo reorganizací. Konkurz je způsob řešení úpadku spočívající v tom, že na základě rozhodnutí o prohlášení konkurzu jsou zjištěné pohledávky věřitelů poměrně uspokojeny.

Málo využívaným prostředkem řešení úpadku jsou reorganizace. Jde o nový způsob řešení úpadku, kdy dochází k postupnému uspokojování pohledávek věřitelů při zachování provozu dlužníkova podniku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK