ČR chce požádat o peníze z EU na škody z letních povodní

05.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. října (ČTK) - Česká republika chce požádat o peníze z Fondu solidarity EU na uhrazení části škod po srpnových povodních, které postihly Ústecký a Liberecký kraj. Vyplývá to z materiálu ministerstva financí, který ve středu projedná vláda. Pokud ČR uspěje, může získat částku do výše 2,5 procenta celkových vyčíslených škod. Ty přesáhly deset miliard korun.

V případě úspěchu mohou být peníze využity ke zpětnému hrazení výdajů na odstranění bezprostředních následků. Zaplaceny by tak mohly být například úklidové práce, základní opravy infrastruktury, sítí a telekomunikací, přechodné ubytování, zajištění zdravotních a hygienických potřeb a záchranná opatření.

Žádost je podle MF předkládána na základě tzv. mimořádného kriteria pro regionální katastrofy, pro něž je rozhodující nejen výše škod, ale především míra poškození území, zasažení většinové části obyvatelstva a závažné, trvalé následky ve vztahu k životním podmínkám a hospodářské stabilitě regionu.

V polovině září premiér Petr Nečas oznámil, že Česká republika, Německo a Polsko požádají o peníze z fondu EU společně. Hranici pro čerpání totiž představuje škoda nad 21 miliard korun. Česko této hranice nedosáhlo, letní povodně ale byly i v sousedních zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK