MMF: Globální finanční systém nadále brzdou oživení ekonomiky

05.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 5. října (ČTK) - Globální finanční systém zůstává i nadále slabinou ekonomického oživení. Jeho stabilizaci brání evropská dluhová krize a přetrvávající problémy na americkém trhu realit. V dnešní pololetní zprávě o globální finanční stabilitě to uvedl Mezinárodní měnový fond.

"Globální finanční systém zažívá nadále období výrazné nejistoty a zůstává Achillovou patou ekonomického oživení," napsal MMF ve zprávě zveřejněné před podzimním zasedáním mezinárodních finančních instituci ve Washingtonu. "Nedávné otřesy na trzích vládních dluhopisů v Evropě upozornily na zvýšenou zranitelnost bank a státních bilancí, která je důsledkem krize," dodal fond.

Rizika, která ohrožují finanční sektor, by se podle MMF snížila, kdyby byl systém očištěn od problematických aktiv a kdyby vlády zlepšily stav veřejných financí. Na mezinárodním poli by pomohla větší vyjasněnost globální finanční regulace.

Fond mírně snížil svůj odhad objemu globálních odpisů aktiv znehodnocených finanční krizí mezi lety 2007 a 2010 na 2,2 bilionu dolarů (39 bilionů Kč) z dubnového odhadu 2,3 bilionu USD. Banky podle MMF již přiznaly více než tři čtvrtiny těchto ztrát, takže zbývá odepsat ještě asi 550 miliard dolarů.

Jarní reakce politiků na evropskou dluhovou krizi podle fondu omezila rizika, která z této krize plynula pro bankovní systémy. Stabilita bankovního sektoru v Evropě je však i nadále ohrožena tržními šoky, upozornil MMF.

Ve Spojených státech stabilizaci úvěrové kvality bank komplikují obavy z finanční situace domácností a trhu nemovitostí, zejména vzhledem k přetrvávající vysoké nezaměstnanosti. "Opakovaný pokles trhu realit by byl sice z hlediska finanční stability zvládnutelný, mohl by však mít dlouhotrvající dopad na ekonomické oživení," konstatoval fond.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK