Provozovatel obchodního domu Palladium loni prohloubil ztrátu

05.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. října (ČTK) - Firma provozující obchodní dům Palladium v Praze na náměstí Republiky v roce 2009 prohloubila ztrátu na 2,1 miliardy korun. Příčinou je snížení účetní hodnoty budovy a dalších nemovitostí. Tržby společnosti ale rostly. Předloni činila ztráta společnosti Palladium Praha 746,7 milionu korun. ČTK to dnes zjistila z výroční zprávy firmy ve Sbírce listin.

Z pronájmu obchodů a kanceláří firma loni utržila 896,1 milionu korun, v roce 2008 to bylo 811,1 milionu.

Kromě takzvaných opravných položek týkajících se účetní hodnoty nákupního centra je podle výroční zprávy za prohloubením ztráty také vytvoření rezervy ve výši 326,1 milionu korun v závěru loňského roku. Loňskou ztrátu firma převede na účet neuhrazených ztrát minulých let.

Palladium Praha má podle zveřejněných dokumentů od letošního dubna nové vedení. Valná hromada společnosti odvolala Tobiase von Kreislera a Michaela Stübera, na jejich místo přišli Dirk-Oliver Schäfer a Norman Matthes.

Palladium má asi 60.000 metrů čtverečních maloobchodních, stravovacích, zábavních a kancelářských ploch. Pro zákazníky se na místě bývalých Josefských kasáren, respektive Kasáren Jiřího z Poděbrad na náměstí Republiky otevřelo v říjnu 2007. Na jaře 2008 bylo po požáru hlavní elektrorozvodny měsíc zavřené.

Vlastníkem centra je německá společnost Hannover Leasing. Od developerské společnosti European Property Development ho v roce 2007 koupila za půl miliardy eur, podle tehdejšího kurzu zhruba 13 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK