Ropa díky Japonsku a poklesu dolaru dál rostla, WTI ad 82,50 USD

05.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes dál rostly a americká WTI posílila o více než dolar na nové dvouměsíční maximum nad 82,50 dolaru za barel. Ropný trh podpořilo uvolnění měnové politiky v Japonsku a pokles kurzu dolaru.

Cena americké lehké ropy WTI stoupla kolem 15:30 SELČ o dolar na zhruba 82,50 USD za barel a vyšplhala se až na 82,58 dolaru, nejvýše od 6. srpna. Severomořská ropa Brent posílila o 65 centů na 83,93 USD za barel.

Japonská centrální banka dnes nečekaně snížila svou úrokovou sazbu prakticky na nulu. Banka se rovněž rozhodla dočasně vyčlenit 35 bilionů jenů (7,5 bilionu Kč) na nákup cenných papírů a na jejich přijímání jako záruk za úvěry. Tokio tím chce zastavit růst kurzu jenu a podpořit ekonomiku země, která je třetím největším spotřebitelem ropy na světě

"Japonské kroky podpořily ceny ropy. V minulosti si zvýšená peněžní likvidita našla cestu na komoditní trhy a k růstu přispívají i očekávání dalších stimulačních programů," řekl agentuře Reuters analytik Credit Agricole Christophe Barret. Nová měnová stimulace se čeká ještě letos od americké centrální banky a pod tlakem na podobný krok je i britská Bank of England.

Ropu podporuje i stávka v největším francouzském ropném přístavu Fos-Lavera, která se táhne již devátý den. Představitelé odvětví i odborů uvádějí, že některým rafineriím v zemi by zhruba do týdne mohla dojít surovina.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 15:26 SELČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent listopad 83,93 83,28 New York - Nymex WTI listopad 82,47 81,47

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK