Pražská burza opět mírně posílila, dařilo se ČEZ a developerům

05.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. října (ČTK) - Pražská burza druhý den po sobě mírně posílila, hlavní index PX přidal 0,10 procenta na 1129,5 bodu. Burzu nahoru táhly především akcie energetické společnosti ČEZ. Dařilo se i realitním emisím, když akcie ECM vyskočily o více něž šest procent, vyplývá z výsledků burzy. V černých číslech se obchodovaly i trhy ve středoevropském regionu.

Podle Josefa Kohouta z Patria Finance pražská burza v průběhu dnešní seance registrovala opět velice nízkou aktivitu a větší akce se investoři dočkali až těsně před závěrem obchodování.

Akcie ČEZ, které dnes obstaraly více než polovinu obchodů ve SPAD, posílily o 1,11 procenta na 820 korun.

Prudkým růstem o 6,06 procenta na 136,03 koruny překvapily podle Josefa Němého z Komerční banky akcie ECM, když investoři ignorovali nepříznivý fundament a zřejmě spekulovali na pozitivní výsledek čtvrteční valné hromady. Cenné papíry Orka posílily mírněji, a to o více než dvě procenta na 189,05 koruny.

Němý poznamenal, že nejzajímavější zpráva dne se objevila až těsně před koncem obchodování. Těžařská společnost NWR totiž předložila nabídku koupit v tendru všechny akcie polské uhelné společnosti Bogdanka za celkem 3,43 miliardy zlotých (zhruba 21 miliard Kč). Akcie NWR uzavřely silnější o 0,19 procenta na 210,40 koruny.

Naopak největší ztrátu zaznamenaly akcie tabákové společnosti Philip Morris, které odepsaly více než tři procenta na 8920 korun. Ztrátu 2,49 procenta na 199,90 koruny si připsaly cenné papíry petrochemické společnosti Unipetrol. Rudolf Plachý z Fio banky upozornil, že analytici ING zvýšili cílovou cenu pro titul ze 121 Kč na 199 Kč s ponechaným doporučením "prodat".

Objem obchodů v systému SPAD za dnešní den dosáhl více než 1,29 miliardy korun. Průměrný objem obchodů za poslední rok je podle informací serveru Patria Online 1,266 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK