Ryanair ještě nebude po krizi kupovat nová letadla

05.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 5. října (ČTK) - Nízkonákladové aerolinie Ryanair ještě nejsou po hospodářské krizi připraveny kupovat nová letadla. Uvedl to dnes v Bruselu předseda společnosti Michael O'Leary. Zároveň vyzval Evropskou komisi, aby lidem v základních službách v letecké přepravě odebrala právo na stávku.

O'Leary uvedl, že se lidé z Ryanairu scházejí s lidmi z Boeingu a Airbusu dvakrát do roka. Tyto schůzky ale označil za pravidelnou rutinu. Manažer přitom také dodal, že do roku 2013 podnik rozšíří letový park o 300 letadel a do konce roku 2015 celkem o 450.

K hospodářskému oživení se vyjádřil skepticky. "Právě teď jsme na dně cyklu," shrnul. Pokles ekonomiky přiměl mnoho aerolinií zeštíhlit letecký park a naplnil se tak trh s použitými letadly. K tomu ale O'Leary uvedl, že je Ryanair příliš velký podnik na to, aby kupoval stroje z druhé ruky.

Co se stávek týče, zmínil se O'Leary zejména o dispečerech leteckého provozu. Jejich stávky v Belgii, Francii a Španělsku jen v letošním roce přiměly Ryanair zrušit 1400 letů, dalších 12.000 zpozdily, čímž narušily cesty 2,5 milionu cestujících.

"To se musí zastavit," uvedl manažer. Vyzval proto Brusel, aby si vzal příklad ze Spojených států, kde lidé v řízení letového provozu stávkovat nesmějí. "Je směšné, že belgičtí, francouzští a španělští dispečeři můžou opakovaně stávkovat bez jakékoli finanční pokuty, zatímco aerolinie musí náklady těchto zbytečných výpadků zaplatit," řekl O'Leary.

Ryanair odhaduje, že v letošním roce přepraví 73,5 milionu cestujících proti 65,6 milionu z minulého roku. Hranici 100 milionů lidí podle plánů překoná do roku 2015. Podnik se za poslední dekádu stal největší diskontní leteckou společností v Evropě a jedním z největších přepravců podle počtu cestujících, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK