Japonské akcie díky rozhodnutí Bank of Japan rostly, dolar klesl

06.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. října (ČTK) - Japonské akcie dnes pokračovaly v růstu a uzavřely na nejvyšší hodnotě za dva měsíce. Trhy podpořilo překvapivé úterní rozhodnutí japonské centrální Bank of Japan snížit úroky a poskytnout ekonomice další peníze. Hlavní index Nikkei stoupl o 172,67 bodu, tedy 1,8 procenta, na 9691,43 bodu, což byl nejvyšší závěr od 3. srpna.

Měnový výbor japonské centrální banky v úterý nečekaně snížil hlavní úrokovou sazbu na rozpětí od nula do 0,1 procenta. Banka rovněž slíbila, že nalije do ekonomiky další peníze prostřednictvím nákupu cenných papírů a dalšího majetku. Japonské akcie v úterý v reakci na zprávy stouply o 1,5 procenta.

Dařilo se hlavně realitním firmám, jako Mitsui Fudosan a Mitsubishi Estate, které těží z toho, že Bank of Japan bude nakupovat širokou škálu majetku, včetně realit. Rostly i finanční firmy, v čele s Nomura Holdings.

Dolar v Asii zůstal blízko osmiměsíčního minima vůči euru a k jenu se přiblížil nejnižší hodnotě za 15 let. Americkou měnu poškozuje očekávání, že centrální banka USA (Fed) podnikne podobné kroky, jako japonská centrální banka, což mezi investory zvyšuje zájem o rizikovější investice, jako akcie a měny zemí s vyššími úrokovými sazbami.

V závěru obchodování euro vůči dolaru mírně stouplo na 1,3847 USD z úterních newyorských 1,3839 USD a k jenu posílilo o 0,06 procenta na 115,16 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,05 procenta na 83,15 JPY, když během dne se propadl až na 83,07 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK