Maďarský průmysl vzrostl v srpnu nejvíce za deset let

06.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 6. října (ČTK) - Průmyslová výroba v Maďarsku vzrostla v srpnu meziročně o 17,6 procenta, což byl nejvyšší růst za deset let. K růstu přispěl hlavně velmi slabý výkon loni a vývoz, který tak zůstává hlavním pohonem maďarské ekonomiky. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil maďarský statistický úřad (KSH).

V červenci průmyslová výroba stoupla o devět procent. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zvýšení výroby jen o 11,5 procenta.

"Naposledy jsme viděli čísla této výše (v meziročním srovnání) v létě 2000, kdy ekonomika silně rostla. Rozdíl je nyní v tom, že oživení následuje po vysokém poklesu," uvedl statistik KSH Miklós Schindele. "Je to dobré číslo, ale způsobil to převážně srovnávací základ, který byl kvůli krizi velmi nízký." Slabý výkon loni přispěl podle statistiků k letošnímu zvýšení zhruba dvěma třetinami. Hlavním pohonem růst zůstává vývoz a segmenty průmyslu, které loni zaznamenaly prudký propad, jako výroba aut.

Maďarská ekonomika loni klesla o 6,7 procenta, což byl nejhorší pokles za téměř dvě desetiletí. V letošním roce očekává centrální banka zvýšení hrubého domácího produktu jen o 0,9 procenta. Maďarsko tak bude silně zaostávat za svými evropskými sousedy.

Ve srovnání s předchozím měsícem se průmyslová výroba po očištění o sezonní vlivy a počet pracovních dnů zvýšila v srpnu o 2,2 procenta. V červenci naopak o 1,1 procenta klesla. Za osm měsíců letošního roku průmyslová výroba vzrostla o deset procent, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK