ICT Alliance:Pobídky technologickým investorům klesly o miliardu

06.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. října (ČTK) - Stát letos kvůli úsporám snížil technologickým investorům slíbené investiční pobídky takřka o miliardu korun na 350 milionů korun. ČTK to dnes sdělil výkonný ředitel Czech ICT Alliance Michal Zálešák, podle kterého by ministerstvo průmyslu a obchodu mělo pobídky dorovnat, jinak se zhorší renomé Česka v očích tuzemských i zahraničních investorů. ČTK zjišťuje vyjádření MPO.

Loni bylo technologickým investorům z programu pro technologická centra a centra sdílených služeb podle Zálešáka proplaceno 1,335 miliardy korun, avšak pro letošní rok byla částka snížena na 350 milionů korun. "Hi-tech investoři s podepsaným rozhodnutím o poskytnutí investiční pobídky tak vytvářeli místa na základě právě této získané pobídky, letos jim však MPO poslalo pouze deset až 20 procent částky, o kterou žádali," stojí v prohlášení Czech ICT Alliance.

Technologické firmy se za posledních několik let rozhodly v Česku investovat 20 miliard korun a vytvořit pro odborníky bezmála 26.000 pracovních míst "Jsme si vědomi potřeby škrtů, ale ČR by měla dodržovat podmínky schválených hi-tech investičních pobídek a neměla by ohrožovat svoji reputaci na mezinárodním trhu, který soupeří o zisk investičních projektů," uvedl Zálešák.

Včasné dorovnání výplat investičních pobídek podle Zálešáka podpořil premiér Petr Nečas. "MPO jsem byl ubezpečen, že intenzivně hledá možnosti, jak pomoci podnikatelům. Doufám, že již brzy bude MPO informovat o výsledku připravovaných opatření, která by měla pomoci při řešení tohoto problému," sdělil Nečas sdružení Czech ICT Alliance.

Czech ICT Alliance vznikla v roce 2005 a jejími členy jsou přední technologické firmy, které působí v Česku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK