Ekonom EBRD: Problémy eurozóny ohrožují střední a východní Evropu

06.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 6. října (ČTK) - Problémy eurozóny, zvláště Řecka, zvyšují rizika pro rozvíjející se ekonomiky střední a východní Evropy. Uvedl to dnes v rozhovoru pro televizní stanici Reuters Insider hlavní ekonom Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) Erik Berglof. Největší nebezpečí hrozí podle něj zemím napojeným na Řecko.

Berglof upozornil, že částečně kvůli problémům v eurozóně se ve většině zemí zastavil příliv kapitálu. Jinak je tomu však v Polsku a Rusku, kde je naopak příliv nových peněz příliš vysoký, což vytváří riziko nadhodnocení aktiv.

EBRD očekává, že ekonomika zemí střední a východní Evropy letos stoupne o 3,7 procenta a příští rok růst zrychlí na čtyři procent. Loni naopak o 5,5 procenta klesla. "(Oživení) je poměrně křehké a rizika poklesu se kvůli problémům ve vyspělé Evropě zvýšila," uvedl Berglof. Dodal, že v nebezpečí je hlavně jihovýchodní Evropa kvůli svému úzkému napojení na Řecko.

Poslední údaje ukázaly, že nezaměstnanost v eurozóně je nejvyšší za 12 let a růst mezd je velmi mírný. Maloobchodní tržby pak byly v srpnu zklamáním. Kvůli úsporným opatřením v regionu nevypadá příznivě ani budoucí vývoj výdajů, což se dotkne vývozu z východoevropských zemích, pro které je eurozóna hlavním obchodním partnerem, poznamenal Berglof.

Region jako celek se musí vyrovnat s nižším přílivem přímých zahraničních investic, i když naopak některé země trápí opačný problém. "Pokud se podíváme na tok kapitálu, některé země nyní získávají příliš, například Polsko a Rusko. Mohlo by to vytvořit bublinu a v Polsku se mnoho lidí obává vzniku nové realitní bubliny," dodal Berglof. Upozornil tak na rizika vzniku přemrštěných cen realit v Polsku. "Mnoho zemí nemá nástroje, které by je ochránily od těchto přílivů kapitálu, a to nejen v rozvíjející se Evropě, ale také ve zbytku světa," dodal.

EBRD vznikla v roce 1991, má sídlo v Londýně a za dobu své existence se stala největším finančním investorem v regionu. Působí celkem ve 29 zemích ve střední Evropě, přes západní Balkán až po střední Asii. EBRD se s pomocí jednotlivých vlád snaží této oblasti pomoci budovat otevřenou tržní ekonomiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK