ČEPS kvůli Temelínu investuje do přenosové sítě 3,3 mld. Kč

06.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. října (ČTK) - Provozovatel tuzemské přenosové soustavy ČEPS na dnešní mimořádné valné hromadě rozhodl investovat zhruba 3,3 miliardy korun do rekonstrukce a rozšíření přenosové sítě u obce Kočín nedaleko Temelína. Síť zde bude posílena, aby vyhověla požadavkům plánované dostavby Jaderné elektrárny Temelín. ČTK to dnes řekla mluvčí ČEPS Zuzana Dvořáková.

"Rozšíření, rekonstrukce a přeústění vedení v rozvodně Kočín je nutné, aby jsme mohli vést proud po rozšíření elektrárny Temelín," uvedla Dvořáková. Projekt by měl být dokončen v roce 2017.

Společnost ČEZ, provozovatel elektrárny Temelín, plánuje dva nové bloky uvést do provozu do roku 2020. V současné době běží tendr na výstavbu bloků. O zakázku se ucházejí americká společnost Westinghouse, francouzská Areva a ruský Atomstrojexport, který vystupuje v konsorciu se společností Škoda JS a firmou Gidropress.

Temelín ročně vyrobí kolem 13 milionů megawatthodin elektřiny. Letos plánuje vyrobit přes 14 milionů MWh. Po rozšíření elektrárny by se výroba měla zhruba zdvojnásobit.

ČEPS investuje do posílení a rozšíření přenosové soustavy také v jiných oblastech České republiky. V Moravskoslezském kraji plánuje například do roku 2018 investovat zhruba 4,7 miliardy korun.

Státem vlastněný ČEPS je jedinou společností, která má v Česku licenci na přenos elektřiny. ČEPS provozuje soustavy nejvyššího napětí o celkové délce zhruba 4350 kilometrů. Firma zaměstnává kolem 490 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK