Světový ekonomický růst podle MMF příští rok zpomalí na 4,2 pct

06.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 6. října (ČTK) - Po letošním výrazném oživení z loňského propadu se růst globální ekonomiky v příštím roce zpomalí na 4,2 procenta z tempa 4,8 procenta v tomto roce. Předpověděl to v dnešní pololetní prognóze Mezinárodní měnový fond (MMF). Tahounem růstu bude Čína a další nové tržní ekonomiky, které budou podle fondu jako celek expandovat téměř třikrát rychleji než vyspělý svět.

MMF svůj letošní odhad v dnešní zprávě World Economic Outlook zvýšil z červencové dílčí předpovědi 4,6 procenta, prognózu pro příští rok naopak snížil z dosavadních 4,3 procenta. Loni globální ekonomika ztratila kvůli hluboké recesi 0,6 procenta, z toho vyspělé země zažily pokles o 3,2 procenta.

Globální oživení zůstává podle fondu křehké, protože současná situace ještě stále neumožňuje ekonomikám vyspělých zemí hladký přechod od růstu závislého na veřejné podpoře k soběstačné expanzi na základě soukromé poptávky. "Globální oživení pokračuje, jeho síla však není nijak zaručena," uvedl MMF.

Letos oživí vyspělé průmyslové ekonomiky o 2,7 procenta, příští rok by však mělo jejich růstové tempo zeslábnout na 2,2 procenta. Rozvojový svět po loňském útlumu, kdy rostl jen o 2,5 procenta, zaznamená letos expanzi o 7,1 procenta a příští rok zpomalení na 6,4 procenta, předpověděl fond. Z toho Čína, která se letos stala druhou největší ekonomikou světa po USA, zmírní růst na 9,6 procenta z letošních odhadovaných 10,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK