Fitch snížila rating Irska kvůli nákladům na banky o jeden stupeň

06.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 6. října (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes snížila známku úvěrové spolehlivosti Irska o jeden stupeň na A+ z dosavadní známky AA-. Agentura to zdůvodnila vysokými rozpočtovými náklady na sanaci bankovního sektoru a nejistým výhledem ekonomiky.

Výhled irského ratingu je podle Fitch negativní, což znamená, že agentura může známku bez varování dál zhoršit. Dnešní krok je podle agentury logickým důsledkem toho, že vláda minulý týden odhadla náklady na záchranu irských bank před krachem až na 50 miliard eur (1,2 bilionu Kč). Sanace tak zvýší letošní rozpočtový deficit na rekordních 32 procent hrubého domácího produktu.

Nový rating Fitch pro Irsko je stále plných pět stupňů nad hodnocením Řecka, které má u Fitch známku BBB-. Agentura sdělila, že Irsko má dostatečně vysoké hotovostní rezervy a stále ještě značnou finanční flexibilitu. Irsko se také v letošním roce nemusí ucházet o financování deficitu na trzích dluhopisů, takže prudké zvýšení úvěrových nákladů na trzích zemi zatím bezprostředně neohrožuje.

"Zhoršení ratingu Irska odráží výjimečné a nad očekávání vysoké fiskální náklady spojené s vládní rekapitalizací irských bank," zdůvodnila Fitch své rozhodnutí. "Negativní výhled odráží nejistotu ohledně načasování a síly ekonomického oživení a střednědobé úsilí o konsolidaci veřejných financí," dodala agentura.

Podle údajů z minulého měsíce irská ekonomika ve druhém čtvrtletí obnovila pokles a nepotvrdila nadějné oživení z prvního čtvrtletí. To vystrašilo investory a dále zvýšilo úroky z vydaných irských státních dluhopisů. Výnos desetiletých irských dluhopisů dnes poprvé tento týden vzrostl a dostal se na 6,4 procenta, zhruba 4,2 procentního bodu nad výnos německých obligací téhož typu.

Fitch však upozornila, že Irsko nyní získá zpět mezinárodní konkurenceschopnost, kterou v dobách ekonomického a úvěrového boomu postupně ztrácelo. Také kolaps trhu realit a stavebního sektoru již podle Fitch doběhl téměř do konce. Právě kvůli zhroucení domácího realitního trhu zůstaly irským bankám nedobytné úvěry za desítky miliard eur.

Konkurenční agentura Moody´s v úterý Irsko upozornila, že by kvůli vysoké ceně za záchranu bank mohla přikročit k dalšímu zhoršení jeho úvěrového ratingu. Moody's již v červenci zhoršila irský rating o jeden stupeň na Aa2, což je jeden stupeň nad nynějším ratingem Fitch. Agentura Standard & Poor's zatím hodnotí Irsko známkou AA-.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK