Křetínský: EPH má na investice desítky miliard korun

06.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 6. října (ČTK) - Další akvizice především v zahraničí plánuje v nejbližší době Energetický průmyslový holding (EPH). Na investice počítá s částkou v řádu několika desítek miliard korun. ČTK to dnes na odborném semináři o energetice v Brně řekl jeden z majitelů holdingu Daniel Křetínský.

"Částka, která je k dispozici, je výrazně vyšší než je jedna miliarda eur. Připraven máme významný objem zdrojů, přičemž počítáme i s externím financováním," uvedl Křetínský. Na trhu je podle něj pro investice historická příležitost, která bude trvat zhruba dva roky.

"Chceme se pokusit o razantní vstup na zahraniční trhy. Je k dispozici velký počet aktiv a je málo kupujících," uvedl Křetínský. Většina velkých evropských energetických koncernů akvizice omezila. Vedl je k tomu podle Křetínského pokles cen elektrické energie a snížení provozních zisků. Druhým důvodem je fakt, že se velké energetické firmy nachází ve fázi, kdy je nutné provést obnovu portfolií velkých zdrojů.

"Aktuální je politika velké finanční obezřetnosti, snižování zadlužení. Firmy se snaží z celé řady teritorií vystupovat, což je příležitost pro hráče našeho typu," uvedl Křetínský. Příkladem je podle něj privatizace polské elektrárenské jedničky, společnosti Energa. Podle Křetínského by firma rozměru EPH neměla před lety větší šanci se v podobném tendru o koupi ucházet. Nakonec EPH v Polsku neuspěla, tendr vyhrála Polska Grupa Energetyczna. Aktuální tendry, kde se EPH uchází o majetkové podíly energetických firem, nechtěl Křetínský komentovat. "Sledujeme paralelně více příležitostí, které mají různé priority," uvedl pouze.

"Dalších šest až devět měsíců ukáže, zda zde existuje prostor, nebo je to jen naše přání," uvedl Křetínský. Podle posledních informací se EPH uchází aktuálně o společnost Enea, která je třetí největší elektrárenskou společností v Polsku a poslední z těch, které stát chce letos prodat. V létě podala podle médií také nabídku na koupi energetické divize německé skupiny Evonik. Koupila důl Silesia v Polsku.

Kromě zahraničních akvizic chce EPH posilovat i pozici v oblasti českého teplárenství. Nedávno český antimonopolní úřad schválil vstup společnosti do Pražské teplárenské a zvýraznil tak její postavení na trhu.

V budoucnu chce EPH vstoupit i na trh s plynem, kde v současné době není firma zastoupena. "V následujících třech až čtyřech letech to budeme chtít změnit," dodal Křetínský.

Vlastníky EPH jsou finanční skupina J&T se 40procentním podílem, investiční skupina PPF spolu s Generali také se 40 procenty a manažer Daniel Křetínský s pětinovým podílem. Firma byla založena loni v srpnu, v loňském roce hospodařila s čistým ziskem 522 milionů korun.

vrn jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK