Zářijová inflace zůstala podle analytiků meziročně na 1,9 pct.

06.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. října (ČTK) - Meziroční inflace zůstala v září podle odhadů analytiků oslovených ČTK již třetí měsíc po sobě na 1,9 procenta. Ve srovnání se srpnem pak podle odhadů spotřebitelské ceny poklesly o 0,3 procenta díky levnějším letním zájezdům, některým potravinám a pohonným hmotám. Údaje o zářijové inflaci zveřejní Český statistický úřad v pondělí 11. října.

Meziroční inflace zůstane podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška v těsné blízkosti dvouprocentní hranice i ve zbylých měsících roku. "Ani pro začátek příštího roku nečekáme dramatickou změnu v inflaci, určitými riziky jsou ale míra zdražení elektřiny a vývoj cen potravin," uvedl. Důvodem zářijového poklesu cen pak podle něj byly především sezonní slevy u rekreačních pobytů.

"Za poklesem cenové hladiny v září stály především sezonní vlivy - nižší ceny dovolených s koncem letní sezony. Levnější potraviny by měly kompenzovat vyšší ceny u nových kolekcí u obuvi a oděvu a zvyšování cen ve školství se začátkem školního roku. Mimo to by měl celkový vývoj doplnit i další mírný pokles cen pohonných hmot," uvedl hlavní ekonom Atlantik FT Petr Sklenář. Ten do konce roku očekává nárůst inflace na 2,2 procenta.

Naopak mírný růst meziroční inflace v září předpokládá hlavní analytik Generali PPF Asset Management Radomír Jáč, a to na dvě procenta. "Hlavním tahounem nárůstu meziroční inflace by měly být ceny potravin a pohonných hmot. Naopak, coby brzda proti akceleraci meziroční inflace v tomto měsíci dle mého názoru působily ceny alkoholických nápojů, tabáku, a také obuvi a oděvů," uvedl.

Do konce roku pak Jáč očekává, že inflace stoupne nad dvě procenta. "Jakkoliv inflace dle všeho letošní rok zakončí nad úrovní dvouprocentního inflačního cíle, tak to pro samotnou centrální banku nebude překvapení, neboť takový vývoj předpokládá ve vlastní inflační prognóze," dodal.

Odhad vývoje inflace v září 2010

Instituce Meziroční inflace Meziměsíční inflace Komerční banka 1,9 % - 0,3 % UniCredit Bank 1,9 % - 0,3 % Česká spořitelna 1,9 % - 0,3 % Atlantik FT 1,9 % - 0,3 % Generali PPF Asset Management 2 % - 0,3 %

Zdroj: Finanční instituce

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK