American Airlines, BA a Iberia spustily svou atlantickou alianci

06.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. října (ČTK) - Letecké společnosti American Airlines, British Airways (BA) a Iberia dnes spustily svou alianci pro lety přes Atlantik. Podniky představily nové trasy a výhody pro zákazníky. Podle generálního ředitele BA Willieho Walshe zvýší spolupráce triu firem tržby, odmítl ale upřesnit úspory výdajů či zvýšení tržeb.

Trojice přepravců zavedla takzvané sdílení kódů na více než 2600 dalších letů. Cestující si tak budou moci koupit letenky na spoje všech tří aerolinií na internetových stránkách kohokoli ze trojice.

Koordinované letové řády pak umožní leteckým společnostem měnit letové časy, aby zákazníkům nabídly širší řadu možností a lepší návaznost spojů, dodal Walsh. Společnosti představily čtyři nové trasy, a to New York - Budapešť, Chicago - Helsinky, Londýn - San Diego a Madrid - Los Angeles.

Nové dohodě předcházela fúze BA s Iberií, kterou vznikla třetí největší letecká společnost v Evropě. Aktuální spoluprací se posílily jejich vztahy v rámci aliance oneworld, i když plné finanční propojení není s American Airlines možné. Regulace odvětví v USA totiž neumožňuje vlastnictví aerolinií zahraničním podnikem.

Těsnější vazby uvnitř tria znepokojují rivaly. Virgin Atlantic Airways se například obává dominantní pozice BA na londýnském letišti Heathrow.

Trojice leteckých společností bude také koordinovat call centra a internetové stránky a vytvoří nová oddělení aliance oneworld na klíčových letištích, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK