Dolar klesl na nové 15leté minimum vůči japonskému jenu

06.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. října (ČTK) - Dolar klesl na nové 15leté minimum vůči japonskému jenu a nejníže za osm a půl měsíce ke koši světových měn. Dění na devizovém trhu podléhá obavám z toho, že americká centrální banka Fed dále uvolní měnovou politiku.

Dolar klesl v elektronickém systému EBS až na 82,75 JPY. Poté se vrátil k 83 jenům, ale stále se ztrátou 0,2 procenta proti předchozímu dni. Vůči koši měn dolar v jednu chvíli oslabil na 77,570, nejníže od 20. ledna. Kurz eura posílil o desetinu procenta na 1,3841 USD.

Ztráty dolaru se prohloubily po zprávě, že soukromí zaměstnavatelé v USA za září nečekaně zrušili 39.000 pracovních příležitostí. Za srpen ale agentura ADP upravila statistiky k lepšímu na vznik 10.000 pozic. Zpráva ADP ze soukromého sektoru přichází před páteční zprávou za předchozí měsíc z vládních statistik.

Obecně slabý dolar pomohl euru vzrůst nejvýše za osm měsíců, i když jednotná evropská měna o část zisků přišla, když agentura Fitch snížila úvěrové hodnocení Irska. Obnovily se tak obavy z fiskální kondice menších ekonomik eurozóny.

Negativní náladu vůči dolaru nepomohl zlepšit ani prezident pobočky Fedu v Chicagu Charles Evans prohlášením, že by centrální banka měla pro povzbuzení americké ekonomiky udělat více. Naopak zesílily spekulace, že Fed obnoví kvantitativní uvolňování měnové politiky, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK