Soukromé podniky v USA za září nečekaně zrušily 39.000 míst

06.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. října (ČTK) - Soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech za září nečekaně zrušili 39.000 pracovních příležitostí, mezi ekonomy se přitom očekával vznik 24.000 pozic. Uvedla to dnes agentura ADP, která data z amerického trhu práce zpracovává. Zpráva je předzvěstí oficiální páteční vládní statistiky za uplynulý měsíc.

Agentura ale také upravila srpnová čísla příznivým směrem. Zatímco v předběžné zprávě před měsícem uvedla za srpen ztrátu 10.000 míst, podle revidovaných dat v srpnu 10.000 pozic naopak vzniklo.

Na zprávě ADP spolupracují Macroeconomic Advisers. Po jejím zveřejnění se snížily zisky akciových indexů, kurz dolaru klesl hlouběji a vládní obligace se zvýšily.

Očekávané páteční statistiky o vývoji zaměstnanosti v USA zahrnují soukromý i veřejný sektor. Předseda Macroeconomic Advisers Joel Prakken upozornil, že páteční čísla můžou být docela slabá, když ubývají i pozice, které vláda dočasně vytvořila při sčítání lidu.

Podle Prakkena mírně poroste nezaměstnanost ke konci roku a na začátku roku příštího. "Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby se míra nezaměstnanosti vydala vzhůru z posledních 9,6 procenta k nějakým 9,8 či 9,9 procenta na konci roku," dodal.

Podle očekávání ekonomů páteční zpráva ukáže, že pracovní místa za září neubyla ani nevznikla. V soukromé sféře se ale očekává vznik 75.000 pozic a nezaměstnanost by se mohla podle ekonomů zvýšit na 9,7 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK