Zlato stouplo na nové maximum k hranici 1350 dolarů

06.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. října (ČTK) - Zlato dnes pokračovalo ve vzestupu na nové rekordy a jeho cena se dostala k úrovni 1350 dolarů za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Žlutý kov k růstu i nadále využívá klesajícího dolaru, který dnes k euru oslaboval na nová osmiměsíční minima a k japonskému jenu na minima za 15 let.

Zlato na promptním trhu během dne vystoupilo až na 1349,80 USD/oz a v 16:30 SELČ mírně sestoupilo na 1345,80 dolaru, což bylo stále sedm dolarů nad úterním závěrem v New Yorku. Prosincový termínový kontrakt na newyorské burze COMEX vystoupil o více než deset dolarů až na 1351 dolarů za unci.

Dolar dnes vůči koši šesti měn klesl na nové minimum za osm a půl měsíce. K euru oslabil o téměř půl procenta k hranici 1,39 USD a vůči jenu se dostal na nové minimum za 15 let. Pokles dolaru obecně zvyšuje ceny komodit obchodovaných v americké měně a především zesiluje přitažlivost zlata jako alternativního investičního nástroje.

Americká měna nadále klesá v očekávání, že centrální banka USA přikročí v zájmu podpory ekonomiky ještě letos k dalším nákupům dluhopisů. Propad dolaru táhl zlato na nové rekordy celý minulý týden.

Slabý dolar a nejistoty ohledně vyhlídek světové ekonomiky zvýšily cenu zlata za poslední měsíc o osm procent a od počátku roku o 23 procent. Trend růstu by zatím měl podle obchodníků přetrvat, protože trh čeká, že po japonském uvolnění měnové politiky k podobnému kroku přistoupí i americký Fed.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK