Polsko dostalo čtyři závazné nabídky na elektrárenskou firmu Enea

06.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 6. října (zpravodajka ČTK) - Závaznou nabídku na koupi polské elektrárenské společnosti Enea podaly ministerstvu státního pokladu čtyři firmy. Jejich jména ministerstvo nezveřejnilo, ale polský antimonopolní úřad tento týden informoval, že ho o povolení k převzetí 51procentního státního podílu v Enee požádal český Energetický a průmyslový holding.

Podle listu Rzeczpospolita je mezi vážnými zájemci o třetí největší elektrárenskou společnost v Polsku zřejmě také Kulczyk Holding polského magnáta Jana Kulczyka, který se rovněž obrátil na polský antimonopolní úřad, a francouzské společnosti EDF a GDF Suez. Jako o potenciálních investorech se hovořilo také o španělské Iberdrole a Slovenských elektrárnách vlastněných italským Enelem.

Ministerstvo státního chce o prodeji státního podílu v elektrárenské společnosti Enea jednat se dvěma potenciálními investory zároveň, vybrat je má 12. října. Vláda se nijak netají, že rozhodující roli při výběru nového majitele této firmy bude hrát cena.

Poznaňská Enea je poslední elektrárenskou společností na prodej, která má zároveň značný podíl na výrobě elektrické energie v Polsku i na jejím prodeji. Firma má desetiprocentní podíl na výrobě elektřiny v Polsku a 16procentní podíl na jejím prodeji. Vláda nedávno rozhodla, že jinou velkou elektrárenskou společnost, gdaňskou Energu, prodá firmě PGE, jejímž většinovým vlastníkem je stát.

Polsko chce letos získat z privatizace 25 miliard zlotých (154,2 miliardy korun), prodej státního podílu ve společnostech Energa a Enea byl jádrem privatizačních plánů vlády. Analytici cenu prodávaného podílu v Enee odhadují na 5,2 miliardy zlotých, PGE za přibližně 84 procent akcií Energy nabídla 7,5 miliardy zlotých.

Energetický a průmyslový holding byl také mezi zájemci o Energu. Daniel Křetínský, jeden z majitelů EPH, dnes řekl, že společnost plánuje další akvizice především v zahraničí.

Vlastníky EPH jsou finanční skupina J&T se 40procentním podílem, investiční skupina PPF spolu s Generali také se 40 procenty a manažer Daniel Křetínský s pětinovým podílem. Firma byla založena loni v srpnu, v loňském roce hospodařila s čistým ziskem 522 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK