Akcie v USA se obchodují se zisky i ztrátami

06.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. října (ČTK) - Akcie amerických korporací se dopoledne obchodovaly se zisky i ztrátami. Trh znepokojila předběžná čísla z trhu práce, kde v soukromém sektoru minulý měsíc ubývalo pracovních příležitostí.

V poledne newyorského času se klíčový index Dow Jones zvýšil o pětinu procenta na 10.961,9 bodu. Index Nasdaq Composite se v 18 hodin SELČ podle stránek Yahoo! Finance snížil na 2386,2 bodu se ztrátou 0,6 procenta.

Agentura ADP oznámila, že soukromé podniky v USA v září více propouštěly, než nabíraly nové lidi, a to poprvé za sedm měsíců. Privátní sektor nečekaně zrušil 39.000 pracovních příležitostí, mezi ekonomy se přitom očekával vznik 24.000 pozic.

Za běžných okolností by taková zpráva měla na akciový trh negativní dopad. Investoři ji ale považují za další znamení, že centrální banka Fed bude muset přijmout další kroky na podporu hospodářského růstu. Zpráva je předzvěstí oficiální páteční vládní statistiky za uplynulý měsíc.

Pokud přijde v dalších týdnech další skupina slabších ekonomických čísel, Fed by mohl obnovit nákup vládních obligací, aby podpořil tok půjček a výdajů. Znepokojivá můžou být již páteční čísla o zářijové nezaměstnanosti, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK