Ceny ropy po údajích o poklesu zásob benzinu v USA vzrostly

06.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes dál rostly na nová pětiměsíční maxima a americká ropa se přiblížila 84 dolarům za barel. Ropný trh reagoval zejména na údaje o výrazném propadu amerických zásob benzinu. Podpořil jej i další pokles dolaru a pokračující stávka v největším francouzském ropném přístavu.

Americká lehká ropa WTI posílila po 17:30 SELČ o zhruba dolar na nové pětiměsíční maximum 83,84 dolaru, půl dolaru nad úterní maximum. Severomořská ropa Brent zdražila o 90 centů na zhruba 85,70 USD za barel.

Podle dnešní vládní zprávy se zásoby ropy ve Spojených státech minulý týden zvýšily o 3,1 milionu barelů, desetkrát více, než se očekávalo. Ropa v reakci na tento údaj krátce klesla, trh se však brzy zaměřil na prudký propad zásob benzinu. Ty klesly o 2,65 milionu barelů, rovněž daleko více, než se předpokládalo. Příčinou protisměrného vývoje bylo to, že americké rafinerie snížily míru využití kapacit o 2,7 procentního bodu na 83,1 procenta.

K růstu cen ropy, ale i zlata a dalších komodit dnes opět výrazně přispíval pokračující pokles dolaru na nová osmiměsíční minima k euru a 15letou nejnižší úroveň k jenu. Slabý dolar přitahuje nedolarové investory ke komoditám obchodovaným v americké měně. Americká měna klesá pod vlivem očekávání nových kroků k uvolnění měnové politiky v USA.

Ropu nadále podporuje stávka v největším francouzském ropném přístavu Fos-Lavera, která pokračuje již desátý den. Stávkující odboráři se dnes setkali s kolegy na blízkých rafineriích, aby se domluvili na společné akci, která by mohla ochromit produkci a dodávky pohonných hmot v zemi.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 17:32 SELČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent listopad 85,73 84,84 New York - Nymex WTI listopad 83,83 82,82

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK