Slovensko prodalo 15leté dluhopisy v hodnotě dvou miliard eur

06.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 6. října (ČTK) - Slovensko dnes prodalo mezinárodní emisi vládních dluhopisů v objemu dvou miliard eur (49 miliard Kč) a se splatností za 15 let. Poptávka po nových obligacích dvojnásobně překročila nabídku a emisní cena skončila na dolním konci odhadů.

Poptávka investorů po dluhopisech s ročním úrokovým výnosem 4,35 procenta přesáhla čtyři miliardy eur, sdělil šéf slovenské Agentury pro řízení dluhu a likvidity (ARDAL) Daniel Bytčánek. Nové finance pomohou Slovensku pokrýt letošní rozpočtový deficit, který má dosáhnout 7,8 procenta hrubého domácího produktu.

Druhá letošní mezinárodní syndikovaná emise Slovensku pomůže diverzifikovat půjčky a zmírnit tlak na domácí trh, řekli analytici agentuře Reuters. Zahraniční investoři se po dluhové krizi eurozóny nyní ve větší míře obracejí k dluhopisům středoevropských zemí, protože tyto země jsou méně zadlužené a výnosy jsou zde stále vysoké. Minulý měsíc vydala Česká republika emisi eurobondů v objemu dvou miliard eur s ročním kupónem 3,625 procenta a se splatností v roce 2021.

Slovensko do konce září získalo prodejem dluhopisů a pokladničních poukázek téměř sedm miliard eur. Vláda si pro tento rok bude muset půjčit 9,1 miliardy eur, takže s dnešní emisí má letošní financování prakticky hotovo. Pro příští rok si Bratislava plánuje půjčit na trzích osm miliard eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK