SVS zvýšila kvůli záplavám investice o 95 mil.Kč na 1,545 mld.

06.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 6. října (ČTK) - Severočeská vodárenská společnost (SVS) navýšila zejména kvůli záplavám plán letošních investic o 95 milionů korun. Na opravy a rozvoj infrastruktury dá 1,545 miliardy korun. ČTK o tom dnes informovala mluvčí společnosti Dagmar Haltmarová. Na vodárenské infrastruktuře v Libereckém a Ústeckém kraji napáchala podle odhadů SVS srpnová povodeň škody za 140 milionů korun. Do oprav chce dát letos firma 53 milionů korun, další práce plánuje na příští rok.

"Doufáme, že se nám v obou krajích podaří získat státní dotace určené na likvidaci škod. Budeme také muset přistoupit k financování úvěrem," řekl ČTK generální ředitel společnosti Miroslav Harciník. Na opravách se podle něj bude podílet zhruba polovinou částky také provozní organizace Severočeské vodovody a kanalizace (SČVK). Kromě likvidace škod bylo podle Harciníka navýšení investic dáno i přesunem dokončení některých akcí z loňského roku do toho letošního. Aby dopady nebyly tak výrazné rozhodla se firma některé jiné akce odložit na příští rok.

SVS investuje do obnovy a rozvoje vodárenské infrastruktury v posledních letech miliardy. Loni šlo do investic přes 1,5 miliardy korun a do roku 2015 jsou naplánovány investice za sedm miliard korun. Podstatnou část investic zajišťuje společnost z vlastních prostředků, část získává také z evropských a národních fondů. Kvůli financování hlavně velkých projektů schválili akcionáři v červnu také přijetí půjčky 200 milionů korun, kterou SVS poskytne provozní společnost SČVK. Výhodně úročenou půjčku má firma splatit do osmi let.

Severočeská vodárenská vznikla v roce 1993 a patří k největším vodárenským firmám v ČR. Společnost vlastní 459 severočeských měst a obcí. Zásobuje Ústecký kraj a podstatnou část Libereckého kraje, což je přes 12 procent území státu, kde žije 1,14 milionu obyvatel. SVS vlastní přes 8300 kilometrů vodovodů a přes 3300 kilometrů kanalizačních sítí. Patří jí také 53 úpraven vody, 165 čistíren odpadních vod, přes 1000 vodojemů a 580 čerpacích stanic pitné vody a odpadních vod.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK