Geithner varoval před nebezpečím devalvací a měnové války

06.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 6. října (ČTK) - Americký ministr financí Timothy Geithner dnes varoval před nebezpečím měnové války v podobě konkurenčních devalvací, které mohou ohrozit světovou ekonomiku. V projevu, v němž nastínil pozici Spojených států před pololetním zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, ministr vyzval partnerské země, aby v rámci globálních institucí společně přesvědčili země jako Čínu o nutnosti uvolnit podhodnocené směnné kurzy. Na riziko měnové války dnes poukázal i šéf MMF Dominique Strauss-Kahn.

"Je to problém, protože když velké ekonomiky s podhodnocenými směnnými kurzy nedovolují zhodnocování měny, povzbuzuje to ostatní země k tomu, aby dělaly totéž," řekl Geithner v Brookings Institution.

Slabá měna podporuje vývoz, který je v nynější situaci oživování z hluboké recese pro řadu zemí nejdostupnějším motorem růstu. Jelikož je však poptávka v mnoha zemích stále slabá, objevuje se pokušení získat exportní trhy pomocí tlaku na oslabení kurzu měny. Spojené státy vyčítají Číně podhodnocování měny již dlouho, nyní však jejich výhrady výrazně zesílily a Kongres proti Pekingu připravuje sankce.

Geithner naznačil, že Spojené státy mají pro svou snahu přimět Peking k přijetí tržního kurzu měny početnou podporu. Vyjádřil však také nespokojenost s tím, kolik zemí je ochotno využít kurzu jako nástroje obchodní politiky. "Hlavním problémem je dnes to, že existuje řada rozvíjejících se ekonomik, jejichž měny zůstávají podhodnoceny a jejichž vlády se důrazně stavějí proti zhodnocení," řekl ministr a označil takovou strategii za neudržitelnou pro ostatní země a systém jako celek.

"Země, které vedou chronicky vysoké přebytky, musí přijmout politiku, která podpoří jejich domácí poptávku," řekl Geithner s odkazem na Čínu. "Amerika začíná více šetřit a země, které při svém růstu příliš spoléhají na export k nám, budou muset svou politiku změnit, jinak se zpomalí globální růst a všichni na tom budeme hůře," uvedl ministr.

Strauss-Kahn v listu Financial Times řekl, že pokud země využijí směnných kurzů k podpoře domácího ekonomického růstu, ohrozí tím globální ekonomické oživení. "Je jasné, že se začíná šířit myšlenka využití měny jako politické zbraně," uvedl Strauss-Kahn a řekl, že takový přístup by měl "negativní a velmi škodlivý dlouhodobý dopad". Významným tématem nadcházejících schůzek MMF a zejména pátečního zasedání skupiny finančních činitelů G7, bude právě otázka směnných kurzů a problém podpory vývozu uměle podhodnocenými měnami.

Před měnovými válkami varoval minulý týden jako první brazilský ministr financí. Tento týden Brazílie zdvojnásobila daň na zahraniční investice do nákupů domácích dluhopisů, aby zastavila růst své měny. Japonsko v polovině minulého měsíce poprvé po šesti letech intervenovalo proti silnému kurzu jenu. Čína je kvůli podhodnocené domácí měně kritizována již dlouho a nyní ji k posílení domácí měny vyzvala i Evropská unie.

Výrazně však klesá také kurz dolaru, což vede k růstu cen zlata, ropy a dalších komodit. Americkou měnu už několik týdnů srážejí dohady o tom že americká centrální banka obnoví rozsáhlé nákupy dluhopisů, což znamená pumpování nových peněz do ekonomiky, jehož důsledkem bude mimo jiné pokles dolaru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK