Japonské akcie bez větších změn, nastoupilo vybírání zisků

07.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. října (ČTK) - Japonské akcie dnes skončily bez větších změn, protože po dvou dnech růstu vyvolaného stimulačními kroky japonské centrální banky nastoupilo vybírání zisků. Index předních akcií tokijské burzy Nikkei 225 sice klesl o 0,2 procenta na 9684,81 bodu, širší index Topix však získal 0,2 procenta.

Japonský trh čerpal stále ještě podporu z opatření Bank of Japan, které táhlo vzhůru akcie finančního sektoru a realitních firem. Podkopávalo jej však inkasování zisků z růstu minulých dvou dní a přetrvávající silný kurz jenu.

V předešlých dvou dnech index Nikkei posílil o celkem 3,3 procenta. Reagoval na to, že japonská centrální banka nečekaně snížila hlavní úrokovou sazbu prakticky na nulu a slíbila, že nakupováním cenných papírů a dalších aktiv nalije do ekonomiky další peníze.

Dolar v Asii zůstal v blízkosti 14letého minima k japonskému jenu a osmiměsíčního minima vůči euru a nadále jej oslabuje očekávání, že centrální banka USA (Fed) podnikne podobné kroky jako japonská centrální banka. Další pokles dolaru k jenu vyvolává obavy z nové intervence, k níž se Tokio uchýlilo v polovině září poprvé po šesti letech. Podle analytiků však před nadcházejícími schůzkami světových finančních činitelů ve Washingtonu není zásah pravděpodobný.

Ke konci tokijského obchodování dolar k euru kótoval proti středečnímu závěru bez větší změny na 82,86 JPY a mírně oživil z minima 82,75 JPY, na které sestoupil o den dříve. Rovněž k euru byla americká měna stabilní na 1,3295 USD, mírně nad středečním osmiměsíčním minimem 1,3949 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK