Tržby za léky na předpis mají příští rok vzrůst o 5 až 7 procent

07.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. října (ČTK) - Tržby z prodeje léků na předpis mají příští rok celosvětově stoupnout o pět až sedm procent až na 890 miliard USD (zhruba 15,6 bilionu Kč). K růstu přispějí hlavně nové léky a vysoká poptávka v rozvíjejících se zemích, v čele s Čínou. Vyplývá to ze zprávy organizace IMS Health, která je předním poskytovatelem informací o vývoji farmaceutického trhu. Letos se mají tržby zvýšit o čtyři až pět procent, což bude nejnižší růst za poslední desetiletí.

V posledních deseti letech se tržby zvyšovaly ročně o šest až 12 procent. Růst tržeb v příštím roce má částečně zbrzdit nová konkurence levnějších generických léků pro některé nejprodávanější léky a kontrola nákladů v Evropě.

Tempo růstu v rozvíjejících se zemích překoná rozvinuté země. V Číně se mají tržby zvýšit o 25 až 27 procent na více než 50 miliard USD. Čína tak překoná Německo a stane se třetím největším farmaceutickým trhem na světě podle tržeb. Téměř všichni výrobci léků se nyní zaměřují na Čínu jako hlavní oblast svého dalšího růstu.

Největším farmaceutickým trhem zůstávají Spojené státy, kde se mají tržby zvýšit o tři až pět procent na 320 až 330 miliard USD. Tržby na pěti největších evropských trzích, v Německu, Francii, Itálii, Španělsku a Británii, se zvýší ještě pomaleji, o jedno až tři procenta na 135 až 145 miliard USD. Důvodem je hlavně snaha vlád co nejvíce snížit ceny léků. Druhým největším farmaceutickým trhem na světě je Japonsko, kde podle prognózy IMS stoupnou tržby o pět až sedm procent na 96 až 100 miliard USD.

Na rozvíjejících se trzích však mají tržby vzrůst o 15 až 17 procent na 170 až 180 miliard USD. Celkem do této oblasti spadá 17 zemí, včetně velkých trhů jako Čína, Brazílie, Rusko a Indie. Mezi nejmenší rozvíjející se trhy se řadí Rumunsko, Pákistán a Vietnam.

Rok 2011 přinese levnější generickou konkurenci některým současným nejprodávanějším lékům, kterým skončí patentová ochrana. Bude mezi ně patři Lipitor na vysoký cholesterol či Plavix, který zabraňuje vzniku krevních sraženin. Roční tržby z prodeje Lipitoru nyní činí 11 miliard USD. Naopak se má objevit pět nových léků, u kterých by roční tržby z prodeje mohly překonat hranici jedné miliardy dolarů, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK