Zlato stoupá na nové rekordy, jeho cena je nad 1357 dolary

07.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. října (ČTK) - Cena zlata dnes roste na rekordy třetí den po sobě a ráno vystoupila nad 1357 dolarů za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Zlato v posledních týdnech tlačí vzhůru oslabování dolaru a dnes jeho ceně pomohly signály o možných nákupech z Vietnamu.

Zlato na promptním trhu posílilo dopoledne až na 1357,35 USD/oz, což bylo 11,5 dolaru nad středečním závěrem v New Yorku. Prosincový termínový kontrakt, který se vypořádává na newyorské burze COMEX, vystoupil na rekordních 1356 dolarů za unci.

Dolar dnes zůstával v těsné blízkosti osmiměsíčního minima vůči euru a nejnižší úrovně vůči japonskému jenu za 15 let, což stále souvisí s předpoklady dalšího uvolnění americké měnové politiky. Pokles dolaru obecně zvyšuje ceny komodit obchodovaných v americké měně a zesiluje investiční přitažlivost zlata jakožto nástroje uchování hodnoty.

Trh zlata dnes ráno rovněž ovlivnilo sdělení vietnamské centrální banky. Ta uvedla, že zváží udělit povolení pro dovozy zlata, pokud jeho cena na domácím trhu vzroste "neodůvodněně vysoko".

Propad dolaru táhl zlato na nové rekordy celý minulý týden. Slabý dolar a nejistoty ohledně vyhlídek světové ekonomiky zvýšily cenu zlata od počátku roku o téměř čtvrtinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK