Průmyslová výroba v Británii vzrostla nejvíce od roku 1994

07.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. října (ČTK) - Průmyslová výroba v Británii vzrostla v srpnu meziročně o 4,2 procenta, nejrychleji od roku 1994. Tempo růstu zrychlilo z červencových dvou procent. K růstu přispěla hlavně produkce ropy a plynu, která byla loni kvůli pracím na údržbě nízká. Meziměsíčně se zvýšila o 0,2 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil britský statistický úřad.

Vysoký růst zaznamenal i zpracovatelský průmysl, který nezahrnuje energetické odvětví. Produkce zpracovatelského průmyslu se meziročně zvýšila o šest procent. Zaznamenala tak růst již šestý měsíc za sebou a nejvyšší růst od prosince 1994. V červenci stoupla o pět procent. Meziměsíčně se pak zvýšila o 0,3 procenta.

K růstu ve zpracovatelském sektoru přispěla hlavně výroba potravin, nápojů a tabáku, dopravního vybavení a v kategorii další zpracovatelský průmysl. Snížila se však výroba v papírenském, tiskařském a vydavatelském, textilním a ve strojírenském průmyslu.

Čísla přicházejí jen několik hodin před oznámením britské centrální banky Bank of England o dalším nastavení měnové politiky. Příznivý vývoj průmyslové výroby by mohl zmírnit obavy, že oživení britské ekonomiky pokulhává, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK