Koruna dopoledne mírně oslabila k euru a posílila vůči dolaru

07.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Koruna dopoledne oslabila k euru o čtyři haléře na 24,47 Kč za euro, vůči dolaru o osm haléřů posílila a obchodovala se kolem 17,52 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka jsou dnešní pohyby koruny ovlivněny rozkývanými evropskými akciemi. "Hlavní trhy momentálně lehce ztrácejí a podobně je na tom česká měna," uvedl Vlk.

Český statistický úřad ráno publikoval sérii domácích makroekonomických ukazatelů za srpen. Přebytek zahraničního obchodu klesl meziročně na 0,5 miliardy Kč, průmyslová výroba meziročně zrychlila růst na 12,9 procenta, maloobchodní tržby vzrostly o 2,8 procenta a stavební výroba v zpomalila pokles na 2,1 procenta. Vlk data hodnotí pozitivně díky rychlejšímu růstu průmyslu. Na trhu však podle něj tyto informace nezpůsobily "žádný velký rozruch". "Nejde ale jen o bezprostřední reakci, lepšící se domácí fundament může být pro korunu v dalších týdnech podporou," dodal.

Vladimír Pikora z Next Finance poznamenal, že záplava čísel z domácí ekonomiky spolu s čerstvými statistikami z Německa opět přinese na trh protichůdné vlivy. Koruna podle něj bude dnes stagnovat k euru a stagnovat až mírně posilovat k dolaru.

Dolar na světových trzích oslaboval vůči euru na hladinu 1,3966 USD/EUR. za euro.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK