ODS chce omezit byrokracii zrušením 30 zbytečných regulací ročně

07.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Občanská demokratická strana (ODS) hodlá omezit byrokracii v podnikání zrušením 30 zbytečných regulací ročně. Navrhne také zavedení pevných termínů pro účinnost změn zákonů nebo vznik registru, díky kterému nebudou různé úřady od podnikatelů požadovat tutéž informaci. Novinářům to dnes řekl premiér a předseda ODS Petr Nečas s tím, že balík návrhů sníží administrativní zátěž firem o nejméně osm miliard Kč.

Návrhy ODS na snížení regulace podnikání vycházejí z analýzy více než 50 legislativních předpisů. Ty regulují vstup do podnikání, uvádění výrobků na trh, sdílení dat, statistické zjišťování, daňové povinnosti, environmentální povinnosti nebo poštovní služby. Nečas připomněl, že před několika lety byla finanční hodnota administrativní zátěže vyčíslena na 86,4 miliardy Kč. Snížení regulace, které prosadila ODS, do konce roku 2009 ušetřilo podle něj českým firmám administrativní náklady přes devět miliard korun.

Vláda se bude věnovat snižování regulace v podnikání systematicky, uvedl Nečas. Zavede prý test hodnocení dopadů regulace na malé a střední podniky a provede analýzu platných právních předpisů, která odhalí nejvíce zatěžující regulace. Veřejné instituce navíc přestanou po podnikatelích požadovat údaje, které již mají v různých úředních registrech k dispozici.

Cílem je, aby mezi úřady obíhala data, nikoli podnikatelé. Tomu napomůže zřízení centrálního registru oznamovacích povinností. V databázi si budou moci úřady zjistit, ve kterém veřejném registru naleznou potřebnou informaci o konkrétní firmě. "Díky tomu nebudou muset podnikatelé poskytovat státu stejné informace o své firmě několikrát," vysvětlil ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Orientaci v legislativě malým a středním firmám mají usnadnit "dny právní účinnosti". Změny legislativy budou nabývat účinnosti jen k dopředu obecně známým termínům, například jednou za pololetí. Současně s novým právním předpisem bude zveřejňován také jeho výklad ve formě metodického pokynu, který podnikatelům zjednoduší porozumění novým požadavkům.

Z programu vládní koalice má živnostníkům ulehčit život především zrušení povinnosti platit DPH za zboží a služby dodané firmám, které jim za ně nezaplatily. Stát prý půjde příkladem ve zlepšení platební morálky tím, že bude striktně dodržovat 30denní splatnost faktur. Při ukončení živnosti také nebudou živnostníci platit daň z příjmu z faktur, které jsou více než čtyři roky po splatnosti, dodal Kocourek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK